Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

C az az koncentráció számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
732
a, 2m/m% os NH4NO3 oldatnak mennyi a koncentrációja (mol/dm3-ban) ha sűrűsége 1, 03 ?
b, 23,5 m/V % MgCl2 -nak mennyi a koncentrációja(mol/dm3) ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
ρ = 1,03 kg/dm³
Számoljunk mondjuk 1 dm³ oldattal, akkor annak 1,03 kg a tömege (oldószer plusz oldott anyag).
2 m/m% ammónium-nitrát tömege 1,03 · 2/100 = 0,0206 kg = 20,6 g
Tehát 20,6 g ammónium-nitrát van 1 dm³ oldatban. Már csak mol-ba kell átszámolni:
NH₄NO₃ moláris tömege: 14+4·1+14+3·16 = 80 gramm/mol
Vagyis 20,6 / 80 = 0,2575 mol ammónium-nitrát van az oldatban, aminek így 0,2575 mol/dm³ a koncentrációja.

b)
23,5 m/V% azt jelenti, hogy 23,5 gramm oldott anyag van 100 cm³ oldatban.
Vagyis 235 gramm van 1000 cm³-ben (ami 1 dm³)
Már csak ki kell számolni, hogy 235 gramm MgCl₂ az hány mol.
A moláris tömeg: 24,3 + 2·35,5 = 95,3 gramm/mol
Ezért ez 235 / 95,3 = 2,47 mol.
Ennyi van 1 dm³-ben, ezért a koncentráció 2,47 mol/dm³
0