Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hazi

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1047
Egy oxigénből és ózonból álló gázelegy hidrogénre vonatkoztatott sűrűsége 18. Add meg a gázelegy térfogatszázalékos és tömegszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(O_3)` = 48 `g/(mol)`

M = `rho_(rel)*M_(H_2)` = `18*2` = 36 `g/(mol)` = `(M_(O_2)*x_(O_2)+M_(O_3)*x_(O_3))/100`


36 = `(32*x+48(100-x))/100`

3600 = 32x+4800-48x

3600 = 4800-16x

16x = 1200

x = `1200/16` = 75 térfogat% oxigént és 100-75 = 25 térfogat% ózont tartalmaz a gázelegy.

Tömeg%

100 mol gázelegy: 75 mol oxigén az `75*32` = 2400 g és 25 mol ózon az `25*48` = 1200 g

összesen 1200+2400 = 3600 g gázelegy, ebben van 2400 g oxigén

100 g gázelegyben van `100/3600*1200` = 33,3 tömeg% oxigént és 66,7 tömeg% ózont tartalmaz a gázelegy.
Módosítva: 5 éve
1


`CO` + `1/2` `O_2` = `CO_2`

Induljunk ki 100 mol gázelegyből.

Két lehetőség van, vagy a CO fogy el, vagy az oxigén.

1. Ha a CO fogy el, akkor

Kiindultunk x mol CO-ból és 100-x mol `O_2`-ből.

Elreagál x mol CO és `x/2` mol `O_2`; keletkezik x mol `CO_2`

A végső elegyben lesz `100-x-x/2` mol `O_2` és x mol `CO_2`

100-`(3x)/2`+x = 100-10

`x/2` = 10

x = 20

20 térfogat% CO-t és 80 térfogat% `O_2`-t tartalmazott a kindulási gázelegy.

2, Ha az `O_2` fogy el, akkor

Kiindulás ugyanaz, mint az elsőnél

Elreagál 100-x mol oxigén és 2(100-x) mol CO, keletkezik 2(100-x) mol `CO_2`

A végső elegyben lesz x-2(100-x) mol CO és 2(100-x) mol `CO_2`

x-2(100-x)+2(100-x) = 90

x = 90

Ebben az esetben a kiindulási gázelegy 90 térfogat% CO-t és 10 térfogat% oxigént tartalmazott.
1