Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
313
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, Koszinusz, alkalmazása
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. sor:
a = 9 cm
b = 8 cm
γ = 70⁰
A c oldalra felírjuk a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = 92 + 82 - 2 * 9 *8 * cos 70⁰
c2 = 81 + 64 - 144 * 0,342
c2 = 145 - 49,248
c2 = 95,752
c =  95,752  = 9,785 cm
Felírjuk az a és a c oldalra a szinusz-tételt:
sinα / a = sinγ / c
sinα / 9 = sin 70⁰ / 9,785
sinα / 9 = 0,096
sinα = 0,864
α = 59,77⁰
Tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰, tehát:
α + β + γ = 180⁰
59,77⁰ + β + 70⁰ = 180⁰
β + 129,77⁰ = 180⁰
β = 50,23⁰

2. sor:
b = 12,4 m
c = 8,3 m
α = 110⁰
Az a oldalra felírjuk a koszinusz-tételt:
a2 = b2 + c2 - 2 * b * c * cosα
a2 = 12,42 + 8,32 - 2 * 12,4 *8,3 * cos 110⁰
a2 = 153,76 + 68,89 - 205,84 * (-0,342)
a2 = 222,65 + 70,397
a2 = 293,047
a =  293,047  = 17,12 m
Felírjuk az a és a b oldalra a szinusz-tételt:
sinα / a = sinβ / b
sin110⁰ / 17,12 = sinβ / 12,4
0,0545 = sinβ / 12,4
0,6806 = sinβ
β = 42,89⁰
Tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰, tehát:
α + β + γ = 180⁰
110⁰ + 42,89⁰ + γ = 180⁰
γ + 152,89⁰ = 180⁰
γ = 27,11⁰

3. sor:
a = 18 dm
c = 120 cm = 12 dm
β = 69⁰
A b oldalra felírjuk a koszinusz-tételt:
b2 = a2 + c2 - 2 * a * c * cosβ
b2 = 182 + 122 - 2 * 18 *12 * cos 69⁰
b2 = 324 + 144 - 432 * 0,3584
b2 = 468 - 154,829
b2 = 313,171
b =  313,171  = 17,7 dm
Felírjuk az a és a b oldalra a szinusz-tételt:
sinα / a = sinβ / b
sinα / 18 = sin 69⁰ / 17,7
sinα / 18= 0,0527
sinα = 0,9486
α = 71,55⁰
Tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180⁰, tehát:
α + β + γ = 180⁰
71,55⁰ + 69⁰ + γ = 180⁰
γ + 140,55⁰ = 180⁰
γ = 39,45⁰

1