Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
412
Egy 3 kg tömegű. 460 ⁰C hőmérsékletű réztestet beleejtünk egy hőszigetelt tartályba, amely 0 ⁰C-os víz-jég keveréket tartalmaz. A hőmérsékleti egyensúly elérésekor a réztest is 0 ⁰C-os lesz. Mennyi jég olvadt el a folyamat során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`c_(Cu)` = 0,39 `(kJ)/(kg*C)`

`L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

`m_(Cu)` = 3 kg

`DeltaT` = 460 °C

A réz által leadott hő:

`Q_1` = `c_(Cu)*m_(Cu)*DeltaT` = `0.39*3*460` = 538,2 kJ

Az olvadó jég által felvett hő is ennyi:

538,2 = `m_j*L_j`

`m_j` = `538.2/L_j` = `538.2/333.7` = 1,6 kg jeget olvaszt meg a réz.
0