Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
573
Mennyi hőt kell közölnünk 40 gramm -20 ⁰C-os jéggel, ha a teljes anyagmennyiséget 100 ⁰C-on elforraljuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*°C)`

`c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

`L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

`L_g` = 2260 `(kJ)/(kg)`

A folyamat összesen 4 lépcsőből áll:

1. a -20 °C-os jeget felmelegítjük az olvadáspontjára:

`Q_1` = `c_j*m_j*DeltaT` = `2.1*0.04*20` = 1,68 kJ

2. A jeget megolvasztjuk:

`Q_2` = `L_j*m_j` = `333.7*0.04` = 13,348 kJ

3. A vizet felmelegítjük 100 °C-ra.

`Q_3` = `c_v*m_v*DeltaT_2` = `4.2*0.04*100` = 16,8 kJ

4. A vizet elforraljuk:

`Q_4` = `L_g*m_g` = `2260*0.04` = 90,4 kJ


Ennek a négy hőmennyiségnek az összege lesz a válasz a kérdésre.
0