Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A törtrész kiszámítása(Százalékszámítás)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
753
Részletezve kellene kíszámítanom de még csak pár napja vettük az anyagot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Amikor tanultátok a törteket, akkor úgy jártatok el, hogy a nevező számával megegyező részre osztottatok fel egy kört, és annyi körcikket színeztetek be, amennyi a számláló volt. Például ha a kör 3/4 részét akartátok illusztrálni, akkor felosztottátok 4 egyenlő részre, abból 3-at pedig beszíneztetek.

Ugyanez a helyzet a számoknál is; 12 3/4 részéhez először felosztjuk 4 egyenlő részre a 12-t, ez 14:4=3, majd ezekből a 3-asokból kiválasztunk 3-at, tehát 3*3=9, így 12 3/4 része 9. Ugyanezen logika alapján 12 2/3 része: 12:3=4, 4*2=8.

Tehát a téglatest éleinek hossza 12;9;8 cm, innen már a felszín és a térfogat kiszámolható.
0