Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika! Szöveges feladat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
905
1, feladat: Apa és fia kertet ásnak. Az apa egyedül 8 óra alatt, a fia egyedül 6 óra alatt végezne a munkával.
Hány óra alatt ássák fel a kertet együtt?

2, feladat: Peti leírt két számot. Az egyik szám ötszöröse a másiknak. A két szám összege 12-vel nagyobb a
kisebbik szám háromszorosánál. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, 1 óra alatt Apa `1/8` kertet ás fel, a fia 1 óra alatt `1/6` kertet ás fel. Együtt 1 óra alatt:

`1/8` + `1/6` = `3/24`+`4/24` = `7/24` kertet ásnak fel.

A teljes kertet tehát `1/(7/24)` = `24/7` = 3`3/7` óra alatt ássák fel.

2,

Az egyik szám x, a másik szám 5x. A felírható egyenlet:

x + 5x = 3x+12

6x = 3x+12

3x = 12

x = 4

A keresett két szám tehát 4 és 20.

Ellenőrzés: A két szám összege 4+20 = 24. Ez éppen 12-vel nagyobb a 4-nek a 3-szorosánál, azaz a 12-nél.
1