Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS VALAKI SEGÍTSEN

Főoldal » Középiskola » Matematika
835
Valaki aki érti es tudja kerem csinalja meg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
b) log6x = 1 - log63
Értelmezési tartomány: x > 0

log6 = log66 - log63
log6x = log6 (6/3)
log6x = log62
Log. fgv. szig. mon. miatt
x = 2

c) lg(x - 5) = 2 - lg5
Értelmezési tartomány: x - 5 > 0
x > 5

lg(x - 5) = lg 102 - lg 5
lg(x - 5) = lg 100 - lg 5
lg(x - 5) lg (100/5)
lg(x - 5) = lg 20
Log. fgv. szig. mon. miatt
x - 5= 20
x = 25

d) lg 2x = 1 + lg 3
Értelmezési tartomány:
2x > 0
x > 0
lg 2x = lg 10 + lg 3
lg 2x = lg (10 * 3)
lg 2x = lg 30
Log. fgv. szig. mon. miatt
2x = 30
x = 15
0

9.3
a) log2(x - 5) + log2(x + 2) =3
Értelmezési tartomány:
x - 5 > 0
x > 5
x + 2 > 0
x > -2
A két egyenlőtlenség közös megoldása: x > 5
log2(x - 5) * (x + 2) = log223 (mert azonos alapú logaritmusok között összeadás van, akkor az argumentumokat összeszorozzuk)
Log. fgv. szig. mon. miatt
(x - 5) * (x + 2) = 23
x2 + 2x -5x -10 = 8
x2 - 3x -18 = 0
D = (-3)2 - 4 * 1 * (-18) = 9 + 72 = 81 = 92
x1,2 = (3 ± 9) / 2
x1 = (3 + 9) / 2 = 12/2 = 6
x2 = (3 - 9) / 2 = -6 / 2 = -3 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezési tartományban

b) log4x + log4(x - 3) = 2
Értelmezési tartomány:
x > 0
x - 3 > 0
x > 3
A két egyenblőtlenség közös megoldása: x > 3
log4x * (x - 3) = log442
log4x * (x - 3) = log4 16
Log. fgv. szig. mon. miatt
x * ( x - 3) = 16
x2 - 3x = 16
x2 - 3x -16 = 0
D = (-3)2 - 4 * 1 * (-16) = 9 + 64 = 73 = ( 73 )2
x1,2 = (3 ±  73 ) / 2
x1 = (3 +  73 ) / 2 = 2,886 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezési tartományban.
x2 = (3 -  73 ) / 2 =-2,772 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezési tartományban.
Az egyenletnek nincs megoldása.
0

9.4
a) log2(3x - 1) = log2(3 - x)
Értelmezési tartomány:
3x - 1 > 0
3x > 1
x > 1/3
3 - x > 0
3 > x
A két egyenlőtlenség közös megoldása:
1/3 < x < 3 vagy intervallummal: x ε ] 1/3 ; 3 [
log2(3x - 1) = log2(3 - x)
Log. fgv. szig. mon. miatt
3x -1 = 3 - x
4x - 1 = 3
4x = 4
x = 1

b) log2(3x - 1) - log2(2x + 2) = 0
Értelmezési tartomány:
3x - 1 > 0
3x > 1
x > 1/3
2x + 2 > 0
2x > -2
x > -1
A két egyenlőtlenség közös megoldása: x > 1/3
log2(3x - 1) - log2(2x + 2) = 0
log2 (3x - 1) / (2x + 2) = log220 ha azonos alapú logaritmusok között kivonás van, akkor osztunk
Log. fgv. szig. mon. miatt
(3x - 1) / (2x + 2) = 20
(3x - 1) / (2x + 2) = 1
3x - 1 = 2x + 2
x - 1 = 2
x = 3

c) log2(2x - 1) / log2(x + 1) = 1
Értelmezési tartomány:
2x - 1 > 0
2x > 1
x > 1/2
x + 1 > 0
x > -1
A tört nevezője nem lehet 0, ezért log2(x + 1) ≠ 0
log2(x + 1) ≠ log220
Log. fgv. szig. mon. miatt
x + 1 ≠ 20
x + 1 ≠ 1
x ≠ 0
Az értelmezési tartomány tehát: x > 1/2
log2(2x - 1) / log2(x + 1) = 1 beszorzunk a nevezővel:
log2(2x - 1) = log2(x + 1)
Log. fgv. szig. mon. miatt
2x - 1 = x + 1
x - 1 = 1
x = 2
0