Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Segítsetek!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
358
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Na + `H_2O` = NaOH + `1/2` `H_2`

100 g oldatban van 10 g NaOH

1 mol nátrium az 23 g

keletkezik belőle 1 mol NaOH, ami 40 g

Lesz az oldatban összesen 40+10 = 50 g NaOH

Az oldat tömege: volt 100 g, hozzájött a 23 g Na és keletkezett (a reakcióegyenlet alapján) 0,5 mol hidrogéngáz (az eltávozik a rendszerből), annak a tömege 1 g. Így összesen van 100+23-1 = 122 g oldatunk

122 g oldatban van 50 g NaOH és 122-50 = 72 g víz

Ez molban : `50/40` = 1,25 mol NaOH és `72/18` = 4 mol víz

Az oldat összesen 1,25 + 4 = 5,25 mol

5,25 mol oldatban van 1,25 mol NaOH

100 mol oldatban van `100/5.25*1.25` = 23,8 mol NaOH

A kapott oldat 23,8 mol%-os.
1