Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika! "Betűs" egyenletek átalakítása! Határidő: Ma (ennyit írt)

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
Sziasztok! Kaptunk egy új anyagot a "nagyon kedves" +1 matek tanárunktól.. Nem magyaráz el semmit normálisan...

A feladatot csatolom.
Ha nem nyílna meg akkor:

Fejezze ki a következő kifejezésekből az összes ismeretlen betűt!

a)
3AB = 6C + 12
3AB = 6C +2/3

b)
4A =16B/C
2A =3B/16

c)
A + 2B =3C/2D
2A + 3D =5C/4B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Amikor egy kifejezésből (egyenletből) kifejezünk egy ismeretlent, az azt jelenti, hogy átalakítjuk a kifejezést (egyenletet) úgy, hogy az = jel egyik oldalán csak az az ismeretlen (betű) álljon.

a) 3AB = 6C + 12
Először kifejezzük A-t:
3 * A * B = 6C + 12 /:3
A * B = 2C + 4 /:B (a jobb oldal minden tagját osztani kell 3-mal!)
A = (2C + 4 ) / B

Most kifejezzük B-t:
3 * A * B = 6C + 12 /:3
A * B = 2C + 4 /:A (a jobb oldal minden tagját osztani kell 3-mal!)
B = (2C + 4 ) / A

Végül kifejezzük C-t:
3AB = 6 * C + 12 /-12
3AB - 12 = 6 * C /:6
0,5AB - 2 = C (a bal oldal mindkét tagját osztani kell 6-tal!)

3AB = 6C +2/3
Először kifejezzük A-t:
3 * A * B = 6C + 2/3 /:3
A * B = 2C + 2/9 /:B (a jobb oldal minden tagját osztani kell 3-mal!)
A = (2C + 2/9 ) / B

Most kifejezzük B-t:
3 * A * B = 6C + 2/3 /:3
A * B = 2C + 2/9 /:A (a jobb oldal minden tagját osztani kell 3-mal!)
B = (2C + 2/9 ) / A

Végül kifejezzük C-t:
3AB = 6 * C + 2/3 /-2/3
3AB - 2/3 = 6 * C /:6
0,5AB - 2/18 = C (a bal oldal mindkét tagját osztani kell 6-tal!)
1/2AB - 1/9 = C

b)
4A = 16B / C
Először kifejezzük A-t:
4 * A = (16 *B) / C /:4
A = 4B / C

Most kifejezzük B-t:
4A = (16 * B) / C /*C
4AC = 16 * B /:16
0,25AC = B
1/4AC = B

Végül kifejezzük C-t:
4A = (16 * B) / C /*C
4AC = 16B /:4
A * C = 4B /:A
C = 4B / A
0