Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki ?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
459
6 labda és 6 kisautó ára 3 000 ft. 4 labda és 3 kisautó ára 1 700 ft. Mennyibe kerül egy labda?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A labdát L-lel, a kisautót K-val jelölöm.
Tudjuk a feladat alapján, hogy:
6 L + 6 K = 3000 Ft
4 L + 3 K = 1700 Ft

Az első egyenletet el tudjuk osztani 6-tal:
6 L + 6 K = 3000 /:6
L + K = 500 ---> ebből következik, hogy L = 500-K

Az 500-K egyenlő L-lel, ezért a második egyenletbe ezt be tudjuk helyettesíteni:

4*(500-K) + 3 K = 1700
2000-4K + 3K = 1700
2000 - K = 1700
300 = K

Tehát a kisautó 300 Ft.
Mivel L = 500-K, ezért a labda 500-300 = 200 Ft.
1