Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Ökológia

16
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segítség ma 10 ig be kell adnom!
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Az első feladatnál nem egészen értem, hogy mit kérdez az optimumnál. Az biztos, hogy az első három faj szűktűrésű, a második három pedig tágtűrésű.

2. feladat
Populáció: A populáció az egyedfeletti szerveződés szerkezeti és működési alapegysége. Legtöbbször egy időben, egy helyen együtt élő, egy fajba tartozó egyedek halmazát értik populáció alatt, ill. faji minősítésű populáció alatt.

Ökológiai környezet: Az élőhely
egyes elemei nem egyformán hatnak az életközösségekre, egyesek közömbösek, ezért csak a
ténylegesen ható tényezők jelentik a környezetet, amit ökológiai környezetnek nevezünk.

Tűrőképesség: A tűrőképesség az élőlények alkalmazkodóképességét jelenti a különféle időben és térben változó környezeti tényezőkkel szemben.

Humusz: a talajnak azon barna v. fekete színű alkotórésze, mely korhadásba átment szerves, azaz növényi és állati anyagokból keletkezik.

Niche: A niche (ökológiai fülke) egy adott faj egyedeinek társuláson belül betöltött szerepe, melyet a környezeti tényezők olyan összessége, melyet igényelnek, illetve képesek elviselni.

R-stratégista: Az "r"-stratégista fajokra a gyors szaporodás, sok utód jellemző, melynek eredménye a hirtelen megnövekedő egyedszám, de a környezeti tényezők kedvezőtlenné válása esetén gyors egyedszámbeli összeomlás figyelhető meg a populáció szintjén.

Tűrőképességi optimum: Az optimum a tűrőképességen belül a legkedvezőbb értéktartomány.

Indikátorfaj: Egy olyan növényi vagy állati faj, amely rendkívül érzékeny egy bizonyos környezeti tényezőre, és ezért egy adott területen e faj jelenléte vagy hiánya információt szolgáltat e tényező hatásának szintjéről, jelzi azt a környezeti tényezőt vagy a hiányát.

3. feladat
+,+ szimbiózis pl. gombák és növények együttélése (mikorrhiza)
-,- versengés pl. madárfajok versengése a fészkelőhelyért/táplálékért stb.
+,0 kommenzalizmus pl. oroszlán és hiéna között (oroszlán zsákmányának a maradékát megeszi a hiéna)
0,- amenzalizmus/antibiózis pl. bizonyos gombák antibiotikumokat termelnek, és ezek mérgezők a környezetben lévő baktériumok számára
+,- parazitizmus vagy predáció is lehet pl. kullancs-ember (parazitizmus) vagy oroszlán-zebra (predáció)


1