Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségre lenne szükségem a matematika házi feladatban.

Főoldal » Középiskola » Matematika
617
Mekkora a 7,2 kg/dm^3 sűrűségű, 37,5 kg-os, 4 cm falvastagságú üres vasgolyó külső átmérője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A vas térfogata:

V = `m/rho` = `37.5/7.2` = 5,208 `dm^3` = 5208 `cm^3`

Van két gömbünk, a belső, ami levegő; a külső, ami vas. A külső gömbnek a sugara 4 cm-rel nagyobb.

A két gömb térfogatának különbsége adja a vas térfogatát.

`V_k-V_b` = `(r^3-(r-4)^3)*4*pi/3` = 5208

`r^3-(r-4)^3` = 1243,4

`r^3-(r^3-12r^2+48r-64)` = 1243,4

`12r^2-48r-1179,4` = 0

megoldóképlet

`r_1` = -8,11 nyílván nem lehet negatív

`r_2` = 12,11 cm a gömb sugara, az átmérője tehát 24,22 cm.
1