Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
599
Egy 50 g tömegű, hőszigetelt alumíniumtartály 30 ⁰C hőmérsékletű vizet tartalmaz. Ha 80 g tömegű, 70 ⁰C-os cinket dobunk a tartályba, az egyensúlyi hőmérséklet 37 ⁰C lesz. Mennyi víz volt a tartályban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


`c_("víz")` = 4,18 `(kJ)/(kg*K)`

`c_("cink")` = 0,4 `(kJ)/(kg*K)`

`c_("Al")` = 0,9 `(kJ)/(kg*K)`

`m_("víz")` = ?

`m_("Al")` = 50 g

`m_("cink")` = 80 g

`DeltaT_1` = 37-30 = 7 °C

`DeltaT_2` = 70-37 = 33 °C


`(c_("víz")*m_("víz")+c_("Al")*m_("Al"))*DeltaT_1` = `c_("cink")*m_("cink")*DeltaT_2`

`(4.18*x+0.9*50)*7` = `0.4*80*33`

x = 25,3 g vizet tartalmazott a tartály.
1