Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
528
Egy 20 g tömegű réztartályba 50 g vizet és egy 80 g tömegű testet helyezünk. A rendszer kezdetben 30 ⁰C hőmérsékletű. Ekkor 100 g 70 ⁰C-os vizet öntünk a tartályba. A termikus egyensúly elérése után a hőmérséklet 52 ⁰C lesz. Mennyi a 80 grammos test fajhője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`c_("víz")` = 4,18 `(kJ)/(kg*K)`

`c_("réz")` = 0,39 `(kJ)/(kg*K)`

`m_("víz1")` = 50 g = 0,05 kg

`m_("réz")` = 20 g = 0,02 kg

`m_("test")` = 80 g = 0,08 kg

`m_("víz2")` = 100 g = 0,1 kg


A 70 °C-os víz által leadott hőmennyiség egyenlő a réz+test+víz által felvett hőmennyiséggel.

`DeltaT_1` = 52-30 = 22 °C

`DeltaT_2` = 70-52 = 18 °C


`(c_("víz")*m_("víz1")+c_("réz")*m_("réz")+c_("test")*m_("test"))*DeltaT_1` = `c_("víz")*m_(víz2")*DeltaT_2`

`(4.18*0.05+0.39*0.02+0.08*x)*22` = `4.18*0.07*18`

x = 0,2825 `(kJ)/(kg*K)` a test fajhője.
0