Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Zh-zok csütörtökön de sajnos vannak

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
976
szóval van néhány feladatom, ez csak töredéke, mindhez a megoldás a zárójelben van, mind órai munka, de nem részleteztük eléggé, és nem igazán értem, ha udnál többen segíteni írj üzenetet.
7/6: Az 1000 m magasan lebegő léggömbből 80 kg tömegű bombát ejtenek le. A bomba 600 m esés után két darabra robban szét. Az egyik 30 kg tömegű darab a robbanás pillanatában vízszintes irányú, 200 m/s sebességet kap. Hol ér talajt a másik rész? (382,56m)
Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Lehet, hogy már mindegy, de azért válaszolok.
A bomba sebessége megkapható az energiamegmaradásból: mg(delta)h=1/2mv^2, amiből v=gyök(2g(delta)h), ahol g=9,81m/s^2 és delta h=600 m, mert ennyit esett. A robbanásnál az impulzusnak kell megmaradnia, aminek a vízszintes komponense 0 kezdetben, tehát az is marad.
Tehát ha két darabra robban, akkor 30kg*200m/s-50kg*v2=0 egyenletből kapod a sebességet.
Ezek után v2*t=s egyenletből megkapod, hogy milyen távolra ment, ahol s a távolság és t a maradék esési idő. amit még nem tudunk. t-t úgy kaphatjuk meg, hogy:
400m=v*t+1/2gt^2 egyenletet oldod meg t-re, ahol a v már az első egyenletben kiszámolt sebesség.
0