Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
4626
Összeadtunk 55 egymast koveto pozitiv paratlan szamot, az osszeg erteke 3905.
A, Melyik volt az osszegben az elso, illetve az 55.-ik paratlan szam?
B, Melyik az osszeadottak kozott a legkisebb olyan szam, amelynek a primtenyezos felbontasaban ket kulonbozo primszam szerepel, es a negyzete 5-re vegzodik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ez egy sorozat, melynek 2 a differenciája. Az első elem legyen n. Gauss módszerrel felírjuk az összeg egyenletét. 55(n+(n+54*2))/2 = 3905
n = 17 jön ki és akkor az 55. elem a 17+54*2 = 125

b) Ha egy szám négyzete 5-re végződik akkor a szám is 5-re kell hogy végződjön. Az első 5-re végződő szám a 25, de ez csak egy prímszámból áll. A következő a 35, ami 7*5 tehát 2 prím szerepel benne.
0