Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon Fontos!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
351
Aki tud segíteni az könyörgöm segítsen nekem. Nagyon sok múlik ezen. Csinálnám ha megtudnám csinálni, de nem tudom. Nagyon sok múlik ezen is. Kérlek ha tudsz segíts
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A CuO fekete színű.
A keletkezett oldat zöld színű.
reakcióegyenlet: CuO + 2 HCl = CuCl₂ + H₂O

1 mol CuO tömege: 64+16=80 g
1 mol HCl tömege: 1+35,5=36,5 g

80 g CuO 2*36,5 =73 g HCl-lel reagál,
159 g CuO x g HCl-lel reagál.

159 / 80 = x / 73
x = 73 * 159 / 80 = 145 g

tehát 159 g CuO 145 g HCl-lel reagál.
De ez 100%.

20 tömeg%-os sósav jelentése:
100 g sósav oldatban 20 g HCl van oldva.

kérdés, hogy a 145 g HCl-t hány g oldat tartalmazza:

aránypárral:
100 g sósav oldatban 20 g HCl van oldva.
x g sósav sósav oldatban 145 g HCl van oldva.

x / 100 = 145 / 20

x = 100 * 145 / 20 = 725 g 20 tömeg%-os sósav oldat szükséges 159 g CuO-hoz.

képlettel:
tömeg% = oldott anyag tömege(g) * 100 / oldat tömege(g)

20 tömeg% = 145 g *100 / oldat tömege(g)

oldat tömege(g) = 145 g *100 / 20 tömeg% = 725 g 20 tömeg%-os sósav oldat szükséges 159 g CuO-hoz. (ugyanaz az eredmény)
Módosítva: 5 éve
0