Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi nagyon sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
1440
Egy derékszögű háromszög területe 30cm2, átfogója 13cm hosszú. Mekkorák a háromszög befogói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két befogó x és y cm.

T = `(xy)/2` = 30 `cm^2`

`x^2+y^2` = `13^2`

I. xy = 60

2xy = 120

`x^2+2xy+y^2` = 169+120 = 289

`(x+y)^2` = `17^2`

x+y = 17

xy = 60

y = 17-x

x(17-x) = 60

`x^2-17x+60` = 0

(x-12)(x-5) = 0

`x_1` = 12

`x_2` = 5

A háromszög befogói 12 és 5 cm.
2