Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ponthalmaz pontoktól való általános távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
Mi azoknak a pontoknak a halmaza, amelyek az (1;2) ponttól háromszor akkora távolságra vannak, mint az (1;8) ponttól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az (1;2) ponttól a távolságra levő pontok halmaza (egy kör):

I. `(x-1)^2+(y-2)^2` = `a^2`

Az (1;8) ponttól 3a távolságra levő pontok halmaza (kör):

II. `(x-1)^2+(y-8)^2` = `(3a)^2`

I. `9(x-1)^2+9(y-2)^2` = `9a^2`


`(x-1)^2+(y-8)^2=9(x-1)^2+9(y-2)^2`

`x^2-2x+1+y^2-16y+64` = `9x^2-18x+9+9y^2-36y+36`

`8x^2-16x+8y^2-20y`=20

`x^2-2x+1+y^2-2.5y+1.5625` = 5.0625

`(x-1)^2+(y-1.25)^2` = `2.25^2`

A megoldás tehát egy kör, sugara 2,25, középpontjának koordinátái (1;1,25).

1