Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki ?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
650
2 kakas ugyanakkora tömegű, mint 3 tyúk. 8 kakas és 9 tyúk tömege 42 kg.
Tudjuk, hogy minden kakas, illetve minden tyúk tömege azonos. Mennyi egy kakas, illetve egy tyúk
tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kakasokat K-val, a tyúkokat T-vel jelölöm.
Tudjuk a szöveg alapján, hogy:
2 K = 3 T
8 K + 9 T = 42

Ha 2 kakas 3 tyúkkal egyenlő, akkor a második egyenletben szereplő 8 kakas ettől 4-szer több, azaz
8 K = 12 T

Ezt behelyettesítjük a második egyenletbe:
12 T + 9 T = 42
21 T = 42
T = 2

Tehát a tyúkok 2 kg tömegűek.

Ha visszahelyettesítünk a 2 K = 3 T egyenletbe, akkor megkapjuk a kakasokat is:
2 K = 3*2
2 K = 6
K = 3

Tehát a kakasok pedig 3 kg tömegűek.
0