Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, domború tükör

Főoldal » Általános iskola » Fizika
717
Domború tükör előtt álló személy magát ¼ akkora méretűnek látja. A tükör görbületi sugara 60 cm. Milyen távol áll a személy a tükörtől? Mekkora a képtávolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, domború tükör, SOS
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A fókusztávolság r/2 = 30 cm, de mivel a tükör mögött van, negatív: f = -30 cm
A nagyítás a kép (K) és a tárgy (T) magasságának aránya: 1/4 = K/T
Ez egyben a képtávolság (k) és tárgytávolság (t) aránya is, de mivel a (látszólagos) kép a tükör mögött van, ezért a képtávolság negatív, így 1/4 = -k/t
Ebből átszorzással: t = -4k

A távolságok között ez a szabály áll fenn (előjelesen!) :
1/f = 1/t + 1/k

1/(-30) = 1/(-4k) + 1/k
szorozzunk 60k-val:
-2k = -15 + 60
k = -45/2 = -22,5 cm (ez a képtávolság)
t = -4k = 90 cm (a személy ilyen messze áll)
0