Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozott integrál

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
467
f(x)= (2x-8) sinx
I= (0;π/5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Parciális integrálással: `int f g' = f g - int f' g`

Most legyen `f=2x-8` és `g'=sin(x)`, ekkor `f'=2` és `g=-cos(x)`. Tehát:

`int (2x-8) sin x \ dx ``=`` -(2x-8)cos x+2 int cos x \ dx``=`` 2 sin x-(2x-8)cos x + C`

A határozott integrál:

`int_0^{pi/5} (2x-8) sin x \ dx``=``[2 sin x-(2x-8)cos x]_0^{pi/5}``=``2sin(pi/5)-((2pi)/5-8) cos(pi/5)-8``~~-1.3689`
0