Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2982
Egy iskolai röplabda bajnokságon minden csapat minden csapattal egy mérkőzést játszott(körmérkőzés) Összesen 105 mérkőzés zajlott le. Hány csapat indult a bajnokságon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha n csapat van, akkor minden csapat n-1 mérkőzést játszik, tehát összesen n*(n-1)/2
mérkőzést játszottak a bajnokságon (kettővel azért kell osztani, mert különben minden meccset mindkét fél szemszögéből beleszámolnánk). Most a mérkőzések számáról tudjuk, hogy 105, vagyis van egy egyenletünk:
n*(n-1)/2=105

n*(n-1)=210

n^2-n-210=0

A másodfokú egyenlet megoldóképlete alapján a két szám 15 és -14, de az utóbbit nyilván ki kell zárnunk. Tehát 15 csapat vett részt a bajnokságon.
Módosítva: 5 éve
0