Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, homorú tükör

Főoldal » Általános iskola » Fizika
663
Homorú tükör előtt áll 40 cm-re egy tárgy. 2-szeres nagyítású valódi kép keletkezik róla. Mekkora legyen a fókusztávolsága a tükörnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, homorú tükör, SOS
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A tárgytávolság: t = 40 cm
A képméret és tárgyméret aránya K/T megegyezik a távolságok arányával, k/t-vel, ez mindkettő a nagyítással egyezik meg:
k/t = 2
ezért k = 2t = 80 cm a képtávolság

Ezt kell itt is tudni:
1/f = 1/t + 1/k

Most minden pozitív (minden a tükör ugyanazon oldalán van)
1/f = 1/40 + 1/80 = 3/80
f = 80/3 = 26,66 cm
0