Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos Valaki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
578
Valaki magyarazz el mert nemertem hogy kell megcsinalni es holnap dolgozat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy eredetileg x méter távolságra voltak egymástól. 40 másodperc alatt az első 40*6=240 métert, a második 40*8=320 métert tett meg, ekkor a köztük lévő távolság x-240-320=x-560 méter. Az 50. másodpercben már 50*6=300 métert és 50*8=400 métert tesznek meg, ekkor már elhaladtak egymás mellett (más különben nem lehetne ugyanannyi a távolság köztük, mint a 40. másodpercben), így a köztük lévő távolság: 300+400-x=700-x méter.

Mivel a feladat azt mondta, hogy ezek egyenlőek, ezért:

x-240=700-x | +x
2x-240=700 | +240
2x=940 | :2
x=470, x a kezdeti távolságot jelölte, tehát egymástól 470 méter távolságra voltak.

Ellenőrzés: a 40. másodpercben a köztük lévő távolság 470-240=230 méter volt, az 50. másodpercben 700-470=230 volt, ezek egyenlőek, tehát jól számoltunk.
0

Csináltam egy animációt, nézd meg, hogy helyes-e a megoldásod!
https://www.geogebra.org/m/pXsPc6VT
Ha nem, javítsd ki!
0