Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki ? nem értem!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
391
Három vízcsap és két szivattyú egy óra alatt töltenek meg egy 31 hl‑es medencét.
Három vízcsap és nyolc szivattyú egy óra alatt töltenek meg egy 79 hl‑es medencét.
Határozzátok meg a vízcsap, illetve a szivattyú hozamát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
3x+2y = 31

3x+8y = 79

A két egyenletet kivonjuk egymásból.

6y = 48

y = 8

Ez azt jelenti, hogy 1 szivattyú 1 óra alatt egy 8 hektoliteres medencét töltene meg.

A szivattyú vízhozama tehát 8 hl/óra.

visszahelyettesítünk az egyik egyenletbe:

3x + `2*8` = 31

3x =15

x = 5

Egy vízcsap egy óra alatt 5 hektoliteres medencét tölt meg.

A vízcsap vízhozama 5 hl/óra.
1