Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy tört számlálója 4-gyel nagyobb a nevezőjénél. Ha a törthöz hozzáadjuk a reciprokát, akkor 58/21 -et kapunk. Melyik ez a tört?

Főoldal » Középiskola » Matematika
463
Egy tört számlálója 4-gyel nagyobb a nevezőjénél. Ha a törthöz hozzáadjuk a reciprokát, akkor
58/21 -et kapunk. Melyik ez a tört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, másodfokú, megoldás, tört
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x/(x-4)` + `(x-4)/x` = `58/21`

`(x^2+(x-4)^2)/(x(x-4))` = `58/21`

`21(2x^2-8x+16)` = `58(x^2-4x)`

Zárójel-bontás, összevonogatások:

`16x^2-64x-336` = 0

`x^2-4x-21` = 0

(x+3)(x-7) = 0

`x_1` = -3

`x_2` = 7

A keresett tört a `7/3` (vagy a `(-3)/(-7)`, de az nem igazán egy tört, hanem csak egy hányados)
1