Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt nagyon nem értem segítene valaki légyszii

Főoldal » Középiskola » Matematika
973
Mennyi az 1000 és 2000 közé eső héttel osztható számok összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tekintsük egy sorozatnak, ahol

az első elem, ami osztható 7-tel, az 1001.

`a_1` = 1001

d = 7

Melyik lesz az utolsó elem?

1001+`(n-1)*7` < 2000

999 > (n-1)*7

n-1 < 142,71

n < 143,71

A sorozat 143. eleme lesz az utolsó elem.

`1001+7*(143-1)` = 1995

`a_(143)` = 1995

`S_(143)` = `((a_1+a_(143))*143)/2` = `((1001+1995)*143)/2` = 214 214 a keresett összeg.
1