Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat

Főoldal » Középiskola » Matematika
359
Egy 50 cm élű kocka alakú dobozba a lehető legnagyobb térfogatú hengert szeretnénk beállítani. Mekkora lesz a henger térfogata? Hány százalékát tölti ki a kockának a henger?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A henger átmérője a kocka oldalának hossza, a magassága is.

r = `d/2` = 25 cm

m = 50 cm

`V_h` = `r^2*pi*m` = `25^2*3.14*50` = 98174 `cm^3`

A kocka térfogata:

`V_k` = `a^3` = `50^3` = 125000 `cm^3`

A henger és a kocka térfogatának aránya:

`V_h/V_k` = `98174/125000` = 0,7854; tehát a henger térfogata a kocka térfogatának a 78,54 %-át tölti ki.
1