Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
749
A 16 és 625 közé iktass be 3 számot úgy , hogy
a, számtani b, mértani sorozatot alkossanak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számtani:

`a_1` = 16

`a_5` = `a_1` + 4d = 625

16 + 4d = 625

4d =

d = 152,25

`a_2` = `a_1` + d = 16 + 152,25 = 168,25

`a_3` = `a_2` + d = 168,25 + 152,25 = 320,5

`a_4` = `a_3` + d = 320,5 + 152,25 = 472,75

Mértani:

`a_1` = 16

`a_5` = 625 = `a_1*d^4`

`d^4` = `625/16` = 39,025

d = `pm` 2,5

Ha d = 2,5, akkor

`a_2` = `a_1*d` = `16*2.5` = 40

`a_3` = `a_2*d` = `40*2.5` = 100

`a_4` = `a_3*d` = `100*2.5` = 250

Ha d = -2,5, akkor

`a_2` = `a_1*d` = `16*-2.5` = -40

`a_3` = `a_2*d` = `-40*-2.5` = 100

`a_4` = `a_3*d` = `100*-2.5` =- 250
0