Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete - Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
944
"Számítsd ki a P(4;-2) pontnak a 2x+3y-28=0 egyenletű egyenestől való távolságát!"

Nagy segítség lenne, ha levezetnéd és valamiképp elmagyarázod, ugyanis ebből egy elég fontos felelésem lesz.

Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, metszéspont, koordináta-rendszer, egyenes, egyenes egyenlete
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy a távolság merőleges az egyenesre, tehát felírjuk a merőleges egyenes egyenletét, kiszámoljuk a metszéspontot, majd a két pont távolságát. Az egyenes normálvektora (2;3), ez a keresett egyenes irányvektora, tehát normálnunk kell: (3;-2), az egyenes átmegy a P ponton, tehát az egyenlet: 3x-2y=3*4-2*(-2)=16, tehát 3x-2y=16 az egyenes egyenlete. Ezek metszéspontját egyenletrendszerrel határozzuk meg:

2x+3y=28 }
3x-2y=16 }, az első egyenletet szorozzuk 3-mal, a másodikat 2-vel:

6x+9y=84 }
6x-4y=32 }, kivonjuk egymásból az egyenleteket, így kiesik x:

13y=52, erre y=4 adódik. Beírjuk valamelyik egyenletbe (az elsőbe):

2x+3*4=28, erre x=8 adódik, tehát a két egyenes metszéspontja M(8;4)

Innen már csak a távolság a kérdés: PM→(4;6) ⇒ |PM→|= 4²+6² = 52 , tehát a pont távolsága az egyenestől  52  egység.
1