Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
804
Egy transzformátor primer tekercse 400, szekunder tekercse 20 menetes. A szekunder körben lévő zseblámpaizzón a feszültség 4,5V, az áramerősség 0,2A. Milyen erősségű áram folyik a primer körben? Mennyi a primer oldali feszültség?

Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`N_1` = 400

`N_2` = 20

`I_2` = 0,2 A

`U_2` = 4,5 V

`N_1/N_2` = `U_1/U_2`

`U_1` = `(N_1*U_2)/N_2` = `(400*4.5)/20` = 90 V

A teljesítmény nem változik a két oldalon, ezért:

`U_1*I_1` = `U_2*I_2`

`I_1` = `(U_2*I_2)/U_1` = `(4.5*0.2)/90` = 0,01 A = 10 mA
0