Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
354
Sziasztok!
Evvel a két fizika feladattal akadtam meg.
A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, fénytan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fény 1 s alatt 300 000 km-t tesz meg

mennyi idő alatt tesz meg 200 km-t?

x = `200/300000` = `6.67*10^(-4)` s

b, Nap-Föld távolság: 149,6 millió km

mennyi idő alatt tesz meg 149,6 millió km-t?

y = `149600000/300000` = 498,7 s = 8 perc 18,7 másodperc

c, Nap-Neptunusz távolság: 4496,6 millió km

z = `4496600000/300000` = 14989 s = 4 óra 9 perc 49 másodperc



4,

a, A hang 4,5 s alatt

s = `v*t` = `340*4.5` = 1530 m-t tesz meg, ilyen messze villámlott.

b,

Legyen a villámlás x m távolságra.

Ezt az utat a fény `t_f` = `s/v_f` = `x/(3*10^8)` s alatt teszi meg.

Ugyanezt az utat a hang `t_h` = `s/v_h` = `x/340` s alatt teszi meg.

A kettő különbsége az általunk észlelt időkülönbség.

`x/340` - `x/(3*10^8)` = 4,5

`(1/340-1/(3*10^8))*x` = 4,5

x = `4.5/(1/340-1/(3*10^8))` = 1530,002 m
0