Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia háziban tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
831
Egy etén-bután-hidrogén gázelegyet platinakatalizátorral hozunk érintkezésbe. A reakció lejátszódása után, a kiindulási körülmények között a gáztérfogat az eredeti háromnegyedére csökken, és a maradék gázelegy levegőre vonatkoztatott sűrűsége 1,292. Számítsuk ki a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét és átlagos moláris tömegét! (M-levegő)=29g/mol.
Megoldásom is van hozza, csak egyszerűen nem értem ez hogy jön ki:
25V/V% C2H6, 40V/V% H2, 35 V/V% C3H10, M= 28,1g/mol vagy 53V/V% C2H4, 25V/V% H2, 22V/V% C4H10, M=28,1g/mol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_4` + `H_2` `rightarrow` `C_2H_6`

Legyen 100 (mol vagy `m^3`) a keverék mennyisége (a feladat szempontjából lényegtelen).

x mol etén, y mol hidrogén és 100-(x+y) mol a bután mennyisége.

Két lehetőség van attól függően, hogy az etén vagy a hidrogén a kevesebb, ugyanis az fog elfogyni.

a,

Ha a hidrogén a kevesebb, akkor

x-y mol etén marad, keletkezik y mol etán.

A térfogat a háromnegyedére csökken, akkor a keletkezett gázelegy mennyisége 75 mol.

(x-y)+y+(100-(x+y)) = 100-y = 75

y = 25 mol

ugyanakkor keletkezik 25 mol etán.

Az átlagos moláris tömeg:

`M_(átl)` = `(M_(etén)*x_(etén)+M_(etán)*x_(etán)+M_(bután)*x_(bután))/75`

`29*1.292` = `(28*(x-25)+30*25+(75-x)*58)/75`

x = 53

A bután 100-(25+53) = 100-78 = 22 %.

b,

Ha az etén a kevesebb, akkor

y-x mol hidrogén marad, keletkezik x mol etán

(y-x)+x+(100-(x+y)) = 75

x = 25 mol

Itt is 25 mol etán keletkezik

`M_(átl)` = `(M_(hidrogén)*x_(hidrogén)+M_(etán)*x_(etán)+M_(bután)*x_(bután))/75`

`29*1.292` = `(2*(y-25)+30*25+(75-y)*58)/75`

y = 40

A bután 100-(25+40) = 35 %

A moláris tömegek:

a,

M = `(M_(H_2)*x_(H_2)+M_(C_2H_4)*x_(C_2H_4)+M_(C_4H_(10))*x_(C_4H_(10)))/100` = `(2*25+28*53+58*22)/100` = 28,1 `g/(mol)`

b,

M = `(M_(H_2)*x_(H_2)+M_(C_2H_4)*x_(C_2H_4)+M_(C_4H_(10))*x_(C_4H_(10)))/100` = `(2*40+28*25+58*35)/100` = 28,1 `g/(mol)`
0