Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Középiskola » Kémia
542
Sziasztok!
Kaptam kémiából házit és az lenne a problémám, hogy nem értem hogy lehetne kiszámolni, nagyon hálás lennék és még köszönném, ha valaki tudna segíteni, hogy hogy lehet kiszámolni.

1. 2.825 mol szobahőmérsékletű kén - dioxid gáznak mekkora a térfogata?

2. 130 dm3 standardállapotú hidrogéngáz hány mol?

3. 173 dm3 standardállapotú oxigéngáz hány gramm?

4. 86g normálállapotú ammóniának mennyi a térfogata?

2021. 01.08 12:00-ig kéne leadni megköszöném téleg, ha addig valaki segíteni megérteni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Minden standard állapotú gáz (25 °C) 1 molja 24,5 dm3 térfogatú.
Normálállapotú gáz (0 °C) 1 molja 22,41 dm3 térfogatú.

1. Ha a szobahőmérsékletet 25 °C-nak vesszük, akkor ez standard állapotú gáz. A fentiek alapján:
1 mol = 24,5 dm3 ezért 2,825 mol --> 2,825*24,5 =69,21 dm3

2. Fentiek alapján:
24,5 dm3 = 1 mol
130 dm3 --> 130/24,5 = 5,31 mol

3. Mint az előző feladatban, kiszámoljuk, hogy hány mol:
173/24,5 = 7,06 mol
Az oxigéngáz képlete: O2
A periódusos rendszerből megnézzük, hogy mennyi az oxigén moláris tömege: 16 g/mol, de az oxigéngáz kétatomos, tehát a gáz moláris tömege 32 g/mol. Ez azt jelenti, hogy 1 mol O2 = 32 g
Ha 1 mol = 32 g, akkor 7,06 mol = 7,06*32 = 225,96 g

4. Először kiszámoljuk, hogy hány mol a 86 g ammónia. Az NH3 moláris tömege 17 g/mol, tehát 1 mol belőle 17 g.
Ha 17 g = 1 mol, akkor 86 g = 86/17 = 5,06 mol.
Mivel normál állapotú gáznál 1 mol = 22,41 dm3, ezért
5,06 mol = 5,06*22,41 = 113,37 dm3
Módosítva: 5 éve
1