Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Jó estét kívánok/sziasztok! Matekból az alábbi feladatot nem tudom megcsinálni, és ebben kérném az Önök segítségét/a ti segítségeteket. Mielőbbi válaszukat/válaszotokat előre is köszönöm.

A Babkirály Közlekedési Vállalatának buszjegyén 3×3-as négyzetrácsban 9 mezőt találunk 1-től 9-ig számozva. A kilenc szám közül hármat lyukasztott az automata. Mennyi a valószínűsége annak, hogy köztük van az 1-es szám? (A választ két tizedesre kerekítve adjuk meg, pl. ilyen alakban: 1.45) *
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kilenc számból hármat választunk ki, annak a lehetősége `((9),(3))`. Ez az összes eset száma.

A kedvező esetek száma: az egyes biztos köztük van. a másik kettőt a nyolc közül kell kiválasztani, tehát `((8),(2))`.

A valószínűség ennek a kettőnek a hányadosa lesz:

P = `(((8),(2)))/(((9),(3)))` = `((8!)/(2!*6!))/((9!)/(6!*3!))` = `((cancel(8)*cancel(7))/2)/((9*cancel(8)*cancel(7))/6)` = `6/18` = `1/3` = 33,3 %

Módosítva: 5 éve
1