Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
Egy 18 szeletből álló tortát 2:3:4 arányba akarunk szétosztani három gyerek között. Hány szelet jut az egyes gyerekeknek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elnevezzük az arány számait 2x-nek, 3x-nek és 4x-nek. Tudjuk, hogy ezeknek a számoknak az összege 18, mert az egész torta 18 szeletből áll, és az egészet szétosztjuk a gyerekek között. Ezért fel tudjuk írni a következő egyenletet:

2x + 3x + 4x = 18
9x = 18
x = 2

Ha visszahelyettesítünk, akkor megkapjuk, hogy:
az első gyerek 2x = 2*2 = 4 szeletet kapott.
a második gyerkek 3x = 3*2 = 6 szeletet kapott.
a harmadik gyerek 4x = 4*2 = 8 szeletet kapott.
0