Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a matek házimba

Főoldal » Általános iskola » Matematika
650
ha egy egyenes hasáb térfogata 43,2dm3 ,mekkora a felszíne, ha alapjának területe 720cm2,kerülete 164cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
kérlek vezessétek is le.nagyon fontos

0

 6724-2880 Szia!

Először nézzük az alapját.
K=164cm, és a T=720cm2
A téglalap kerületének képlete: K=2*(a+b)=164cm, amiből a+b=82. Fejezzük ki b-t: b=82-a
A téglalap területének képlete: T=a*b=720cm2, behelyettesítve b-t:
a*(82-a)=720 /zárójel felbontás
82a-a2=720 /0-ra rendezve
-a2+82a-720=0 a=-1, b=82, c=-720 (jöhet a megoldóképlet)
a1,2=(-82± 82(négyzet-4*(-1)*(-720) )/2*(-1)=(-82± 6724-2880 )/(-2)=(-82± 3844 )/(-2)=(-82±62)/(-2), amiből a1=(-82+62)/(-2)=10, a2=(-82-62)/(-2)=72
Ha a=10, akkor b=72
Ha a=72, akkor b=10
A hasáb magassága:c
A hasáb térfogatának képlete V=a*b*c=43,2dm3=43200cm3
a*b*c=43200 (a*b=720), tehát
720c=43200 /:720
c=60cm
A hasáb felszínének képlete: A=2*(ab+ac+bc)=2*(10*72+10*60+72*60)=2*(720+600+4320)=2*5640= =11280cm2
0