Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy derékszögű háromszög...

Főoldal » Középiskola » Matematika
929
Egy derékszögű háromszög befogóinak aránya 3:4, az átfogóhoz tartozó magasság 24. Mekkorák a háromszög oldalai és szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, derékszögű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábra

Az átfogó hossza `root()((3x)^2+(4x)^2)` = `root()(25x^2)` = 5x = AB

Van itt egy csomó hasonló háromszög, így a megfelelő oldalak aránya egyenlő:

`(AB)/(AC)` = `(CD)/(BC)`

`(5x)/(4x)` = `(3x)/(24)`

x = 10

A befogók tehát 30 és 40, az átfogó 50.

`tg alpha` = `(AC)/(BC)` = `4/3`

`alpha` = 53,13°

`beta` = 90-53,13 = 36,87°.


0