Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8 osztály valaki tudna segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
Sziasztok ! Mindenkinek B.Ú.É.K !! Matematika gyakorló 8-ik osztály . Kérlek segítsetek az utolsó két feladatba, hogy eltudjam magyarázni a gyerkőcnek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szép napot! Én is Boldog új évet kívánok!

Tehát a feladatok:
d, x(2xy-3y)-y(2x-3xy)+x(xy-3y+2xy), a harmadik zárójelben érdemes összevonni az xy-t és a 2xy-t, ami így 3xy lesz.
x(2xy-3y)-y(2x-3xy)+x(3xy-3y), bontsuk fel a zárójeleket ügyelve az előjelekre.
2x2y-3xy-2xy+3xy2+3x2y-3xy, jöhet az összevonás (csak olyan tagokat vonhatunk össze amelyekben a betűk és a betűk kitevői is azonosak, vagyis:
2x2y összevonható a 3x2y-nal =5x2y
-3xy összevonható a -2xy-nal, és a végén lévő -3xy-nal (-3+2-3=-4) =-4xy
a -3xy2 viszont semmivel nem vonható össze =-3xy2
Egymás mellé írva: 5x2y-4xy-3xy2
szorzattá alakításkor kiemeljük azokat a tagokat amik közösek, jelen esetben xy-t
xy*(5x-4-3y)
Most már használhatjuk a számokat x=3, és y=-3
3*(-3)*(5*3-4-3*(-3))=-9*(15-4+9)=-9*20=-180.
e, x2(4y2-y)-2y2(3x-4x2)+5xy(2x+3y)
most zárójelbontással kezdünk: 4x2y2-x2y-6xy2+8x2y2+10x2y+15xy2, ezekután jön az összevonás:
4x2y2 összevonható 8x2y2-tel =12x2y2
-x2y összevonható 10x2y-nal =9x2y
-6xy2 összevonható a 15xy2-tel = 9xy2
Egymás mellé írva: 12x2y2+9x2y+9xy2, jöhet a kiememlés.
Mivel minden szám osztható 3-mal ezért 3xy-t emelünk ki:
3xy*(4xy+3x-4y)
Jöhetnek a számok:
3*3*(-3)*(4*3*(-3)+3*3-4*(-3))=-27*(-36+9+12)=-27*(-15)=405
Módosítva: 5 éve
1