Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két négyzet kerületének összege 160 cm, területük összege 818 cm². Mekkorák a négyzet oldalai?

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Légyszíves segítsetek, nagyon nem értem. Másodfokú egyenletes.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
négyzet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik négyzet oldala x, a másiké y.

I. `x^2+y^2` = 818

II. `4x+4y` = 160

II. x+y = 40

y = 40-x

I. `x^2+(40-x)^2` = 818

`2x^2-80x+1600 = 818`

`x^2-40x+391` = 0

megoldóképlet:

`x_(1,2)` = `(40 pm root()(1600-4*391))/2` = `(40 pm 6)/2`

`x_1` = 23

`x_2` = 17

Visszahelyettesítve bármelyik egyenletbe megkapjuk a másik gyököt, tehát a megoldás 23 és 17 cm a négyzetek oldalai.
1