Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta-geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
Adott 3 pont a síkban: P(-4; 6) Q(-3; -3) R(0; 7). Kollineárisak-e a pontok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Több módon ki lehet számolni, a legegyszerűbb talán az, hogyha felírunk két vektort:

PQ→(1;-9), PR→(4;1)

Ha ezek párhuzamosak, akkor az egyik vektor c-szerese a másiknak, vagyis

c*PQ→=PR→, vagyis
c*(1;-9)=(4;1), azaz
(c*1;c*(-9))=(4;1)

Két vektor akkor egyenlő egymással, hogyha koordinátáik megegyeznek, vagyis:

c*1=4, ebből c=1/4 lesz
c*(-9)=1, ebből c=-1/9

Látható, hogy nem ugyanaz a c jött ki, tehát nincs olyan c, hogy ha azzal szorozzuk, akkor egyenlőek lesznek a vektorok, tehát a vektorok nem párhuzamosak, így a pontok nem kollineárisak.
1