Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
Ezekből csak egyet kellene megoldani! Valaki tudna segiteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
13. A tengelymetszeteket a következőképpen határozhatjuk meg:
x tengely metszet: y=0-nál, vagyis az egész egyenletünket egyenlővé tesszük nullával.
Észrevehetjük, hogy a számlálóból ki tudunk emelni x-et, így egyszerűsíteni is lehet vele, csak ne felejtsük el kikötni, hogy x semmiképp nem lehet 0 (azaz y tengelymetszetünk nem is lesz).
Ekkor (x^2-4x-12)/4=0
Szorozzuk be mindkét oldalt 4-gyel!
Ekkor (x^2-4x-12)=0
Használjuk a másodfokú egyenlet általános megoldóképletét:
x1,2=(4± 16+48 )/2=(4±8)/2=2±4
Tehát a két tengelymetszetünk 6 és -2.

A függvény ábrázolásánál ne feledkezzünk meg a 4-gyel való osztásról, illetve arról sem, hogy a 0 helyen nem vehetünk fel értéket. A függvény képe felfelé nyíló parabola lesz, a minimuma a (2, -4) helyen. A -3 helyen a függvény a 9/4 értéket veszi fel, a 8 helyen pedig az 5 értéket venné fel, de itt már nincs értelmezve a megadott intervallum szerint.
Tehát az értékkészlete a függvénynek a [-4,5[ intervallum lesz.
0