Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
301
Segítséget szeretnék kérni amatek feladathoz, ha lehet egy kicsit részletesebben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Ne haragudj hogy, az írásom nem éppen a legszebb, de itt van a megoldás. Beszámoztam mindenegyes lépést, és elmagyarázom őket.
1) LÉPÉS
Itt csak a kör egyenletét hozzuk egy kicsit szebb alakra. A kör egyenlete: (x-u)2+(y-v)2=r2
Ezt a nevezetes azonosságok segítségével tudod megtenni. Jelen esetben az (a+b)2=a2+2ab+b2 ILLETVE az (a-b)2=a2+-2ab+b2 használatával.

A közös ismeretlenek tartoznak össze, ezeket más színnel aláhúzkodtam hogy lásd. A nevezetes azonosság után plusz egy lépésként még ki kell vonnunk az azonosság utolsó tagját.

Az első lépés egyenletének első része:

(x-2)2-4

Ez azért szükséges, mert a nevezetes azonosság háromtagú, viszont a harmadik tag az nem a feladatrésze, ezért mindig ki kell vonni.

2) LÉPÉS

Valójában ez egy szükségtelenlépés, csak felírtam külön az egyenes egyenletét. Utólag vettem már észre. Bocsi :)

3) LÉPÉS

Közös pont (koordináta) keresés esetén egyenletrendszerbe kell foglalni a két adott egyenleted. Ez szintén olyan feladatoknál is használható ahol például a körhöz húzható érintőegyenes egyenletét kell megadnod, hiszen ott is a közös pont az első amit megkell keresned.

Itt nem tudok sok mindent magyarázni, az egyenletrendszerben visszahelyettesítéssel könnyen kitudod számolni az eredményt.

13/4x2+26x+52 = 0
Ezt kapod meg a behelyettesítés, és az egyenlet elvégzése után. Észreveheted hogy ez egy másodfokú egyenletnek az általános alakja. Neki állhatsz egyből megoldani, de tudunk egyszerűsíteni! Előszőr eltűntetjük a törtet (megszorozzuk néggyel mind a két oldalt) utána a tagokat elosszuk a 13-al, ugyanis az összes szám osztható vele. Ezután már egy sokkal szebb alakot kapsz, amivel könnyebb számolni is :)

4) LÉPÉS

Itt a másodfokú megoldása.

5) LÉPÉS

Az eredményként kapott számot visszahelyettesíted abba a képletbe, amelyiket az egyenletrendszernél behelyettesítetted (tehát az egyenes egyenletébe)

És meg is van a közös koordináta :)

+1 :
Ellenőrzést nem csináltam, azt már neked kell megcsinálnod hogy te magad is lásd. Csak helyettesíts be az értékekkel a megadott helyre.
0