Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos négyoldalú gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
1903
Egy szabályos négyoldalú gúla oldaléle 15 cm, és az oldalél az alaplappal 64'-os szöget zár be, magassága 13,48 cm.
-Alapél?
-Hány fokos szöget zár be az alaplap az oldallappal?
-Mekkora szöget zár be a két szomszédos oldalél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az alaplap átlója mentén, az alaplapra merőlegesen félbevágnánk ezt a testet, akkor egy egyenlő szárú háromszög keletkezne a vágás helyén, ahol a szárak hossza 15 cm, alaphoz tartozó magassága 13,48 cm, a szárak hajlásszöge pedig 64°, ami ebben az esetben felesleges adat, mivel az előző kettővel vígan elvagyunk. Ez a magasság két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget, ahol az átfogó hossza 15 cm, egyik befogója 13,48 cm, így Pitagorasz tételéből a harmadik oldal hossza:

x²+13,48²=15², vagyis x=~6,58 cm, tehát az egyenlő szárú háromszög alapjának hossza 2*6,58=13,16 cm (mivel a magasság felezte az alapot).

Ez a szakasz a négyzet alapú gúla alaplapjának átlójával egyezik meg, tehát egy újabb Pitagorasz-tétellel meg tudjuk határozni a négyzet oldalainak hosszát;

a²+a²=13,16², erre a=~9,31 cm adódik, tehát az alapél hossza 9,31 cm.

A másik feladatot próbáld meg kiszámolni; adott egy egyenlő szárú háromszög, ahol a szárak hossza 15 cm, az alap hossza 9,31 cm, kérdés a háromszög szögei.
0