Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög átfogó

Főoldal » Középiskola » Matematika
7905
Egy derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót két olyan szakaszra bontja, amelyek hossza 8 cm, illetve 24 cm. Mekkora a háromszög magassága, befogói, szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Magasság kiszámítása:
A magasságtétel szerint m= 8*24 = 192 =13,8564 cm

Befogók kiszámítása:
c=32, c1=8 cm, c2=24 cm
jelölje a a rövidebbik befogót:
a=√c1*√c
a= 8 * 32 = 256 =16 cm
Pitagorasz tételét felírva:
b=c2-a2=322-162=27,7128129 cm
Tehát: a=16 cm, b=27,7128129 cm, c=32 cm
Szögek kiszámítása:
Mivel az átfogó fele éppen a rövidebbik befogó hosszát adja, ezért ez egy speciális derékszögű háromszög, ahol a szögek α=30⁰ , β=60⁰ , γ=90⁰

Remélem tudtam segíteni, ha van kérdésed akkor írj nyugodtan!
1