Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS KÉMIA SEGITSÉG!!

960
Előre is köszönöm kérlek segitsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A zsírok jellemzően állati eredetűek, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú anyagok. Az olajok ezzel szemben főleg növényi eredetűek és szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak. Mindkét anyag keverék, mert többféle molekulát tartalmaz. A zsírok és az olajok a molekuláikat felépítő zsírsavak méretében és alakjában különböznek egymástól. Az olajok molekulájában több a megtört szénláncú zsírsav. Ha a zsírsavak több helyen is megtörnek, omega zsírsavakról beszélünk. Ezek egészségvédő hatású vegyületek. Ezzel szemben az erősen felhevített (égett) és a hidrogénezett olajokban sok a káros transzzsírsav. Bár a különböző zsírok, olajok egészségre gyakorolt hatása eltérő energiatartalmuk gyakorlatilag ugyanakkora, így egyforma mértékben hizlalnak.
0