Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2931
Egy háromszög oldalainak hossza 5 cm, 7 cm és 8 cm. Mekkora a háromszög 7cm-es oldalával szemközti szöge?

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nézd meg ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=tLtByppCt7c
Érthető?
0

A háromszög oldalai:
a = 5 cm
b = 7 cm
c = 8 cm
A b oldallal szemközti szög: β
Mivel a háromszög nem derékszögű, ezért a koszinusz-tételt kell alkalmazni.
Felírjuk a tételt a háromszög b oldalára (azért b-re, mert a vele szemközti szöget szeretnénk kiszámolni).
b2 = a2 + c2 - 2 * a * c * cosβ
72 = 52 + 82 - 2 * 5 * 8 * cosβ
49 = 25 + 64 - 80 * cosβ
49 = 89 - 80 * cosβ /-89
-40 = -80 * cosβ /:80
1/2 = cosβ
β =60⁰
A háromszögben a 7 cm-es oldallal szemközti szög 60⁰-os.
Módosítva: 5 éve
0

Szerintem:
0