Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok tudnátok nekem segiteni ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
725
MATEK
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
5. feladat:
Közös pontot (metszéspontot) úgy tudunk meghatározni, hogy az alakzatok egyenleteiből álló egyenlet-rendszert megoldjuk.
Itt:
I. x2 + y2 - x - 4y - 2 = 0
II. x - 2y = -6
Az egyszerűbb egyenletből kifejezzük valamelyik ismeretlent.
Itt a II. egyenletből fejezzük ki x-et: x = 2y - 6
Ezt behelyettesítjük a másik egyenletbe:
(2y - 6)2 + y2 - (2y - 6) - 4y - 2 = 0
4y2 - 24y + 36 + y2 - 2y + 6 - 4y - 2 = 0
5y2 - 30y + 40 = 0
y2 -6y + 8 = 0
D = (-6)2 - 4 * 1 * 8 = 36 - 32 = 4 = 22
y1,2 = (6 ± 2) / 2
y1 = (6 + 2) / 2 = 8 / 2 = 4
y2 = (6 - 2) / 2 = 4 / 2 = 2

Visszahelyettesítünk x-be:
x1 = 2 * 4 - 6 = 8 - 6 = 2
x2 = 2 * 2 - 6 = 4 - 6 = -2

A körnek és az egyenesnek 2 közös pontja van: K1 ( 2 ; 4) és K2 ( -2 ; 2)
0

6. feladat:
A kör egyenlete: x2 + y2 + 4x - 4y - 9 = 0
P (2 ; 1)
Leellenőrizzük, hogy a P hol helyezkedik el ,a körön, vagy azon kívül.
Ezt úgy tesszük meg, hogy a P pont koordinátáit behelyettesítjük a kör egyenletébe:
22 + 12 + 4 * 2 - 4 * 1 - 9 = 0
4 + 1 + 8 - 4 - 9 = 0
0 = 0, vagyis a P pont rajta van a körön.
A körnek egy adott pontjába kell érintöt húzni. Tudjuk, hogy az érintési pontba húzott sugár merőleges az érintőre, vagyis a sugár irányvektora megegyezik az érintő normálvektorával.
A sugár irányvektorának meghatározásához szükségünk van a kör középpontjára, ezért átalakítjuk a kör egyenletét:
x2 + 4x + y2 - 4y - 9 = 0
(x + 2)2 - 4 + (y - 2)2 - 4 - 9 = 0
(x + 2)2 + (y - 2)2 = 17
Tehát a kör középpontjának koordinátái: K (-2 ; 2)

A sugár irányvektora a KP vektor lesz: (2 - (-2) ; 1 - 2)
KP (4 ; -1)
Mivel a sugár merőleges az érintőre, ezért az érintő normálvektora is n (4 ; -1)
Az érintő a P (2; 1) ponton megy át.
Adott ponton átmenő egyenes normálvektoros egyenlete:
Ax + By = Ax0 + By0, ahol A és B a normálvektor koordinátái, x0 és y0 a P pont koordinátái.
Tehát:
4x - y = 4 * 2 - 1 * 1
4x - y = 8 - 1

Az érintő egyenlete: 4x - y = 7
Módosítva: 5 éve
0

4. feladat:
A kör egyenlete: x2 + y2 + 2x - 4y = 0
Meghatározzuk a kör középpontjának koordinátáit, ehhez átalakítjuk az egyenletet:
x2 + 2x +y2 - 4y = 0
(x + 1)2 - 1 + ( y - 2)2 - 4 = 0
(x + 1)2 + (y - 2)2 = 5
A kör középpontjának koordinátái: K (-1 ; 2)
A kör sugara: r =  5 

a) Ha a kört tükrözzük, akkor a sugara nam változik, csak a középpontjának a koordinátái.
Ha az x tengelyre tükrözünk, akkor a középpont x koordinátája nem változik, az y koordináta pedig ellentétes előjelű lesz.
Tehát az új kör középpontja: K2 (-1 ; -2) lesz, sugár : r= 5 
Így a kör egyenlete:
(x - (-1))2 + (y - (-2))2 =  5 2
(x + 1)2 + (y + 2)2 = 5

b) Ha a (4 ; -3) pontra tükrözünk, akkor ez a pont az eredeti kör középpontjának és az új kör középpontjának a felezőpontja lesz.
Vagyis:
4 = (-1 + x) / 2 /*2
8 = -1 + x /+1
9 = x

-3 = (2 + y) / 2 /*2
-6 = 2 + y /-2
-8 = y
Az új kör középpontja: K3 (9 ; -8) sugara: r =  5 
Így a kör egyenlete:
(x - 9)2 + (y - (-8))2 =  5 2
(x - 9)2 + ( y + 8)2 = 5

c) Origóra tükrözünk, azaz (0 ;0) pontra tükrözünk, akkor a kör középponjának mindkét koordinátája ellentétes előjelű lesz.
Az új kör középpontja tehát: K4 ( 1 ; -2) sugara: r =  5 
Így az egyenlete:
(x - 1)2 + (y - (-2))2 =  5 2
(x -1)2 + (y + 2)2 = 5
0